Stomatolog Podgorica, Snimanje Zuba.
Zakažite pregled:
+382 69 558 454
+382 20 655 535

Ortodoncija

Ortodoncija

 

je specijalisticka grana dentalne medicine koja sprovodi preventivne i kurativne postupke u cilju korekcije dentalnih i skeletnih anomalija,kao i uspostavljanja pravilnog zagriza i skladnog izgleda lica.

Ortodontska terapija primjenjuje se kako za vrijeme rasta i razvoja,tako i kasnije,tokom zivota.Vazna je za pacijente,jer ljudi sa pravilnim zubima,sirokim osmijehom i njegovanom usnom dupljom imaju osjecaj samopouzdanja,rado se i cesto smiju,sto doprinosi zdravlju cijelog organizma i svakako njihovoj vecoj prihvacenosti u drustvu.

smile

Prva posjeta ortodontu trebala bi biti u 7 godini zivota. Anomalije je najbolje tretirati u dobi izmedju 8-14 godine,premda gornja granica za ortodontsku terapiju ne postoji. Nekada se pacijenti tretiraju i ranije.To se zove rana ili Interceptivna ortodontska terapija , zahvaljujuci kojoj se moze sprijeciti kasnije vadjenje zuba,ispraviti nepravilnost poput obrnutog ili ukrstenog zagriza,sprijeciti sisanje prsta,usne,disanje kroz usta.

Kod odraslih pacijenata ortodontskom terapijom mogu se ispraviti istureni,uvuceni,razmaknuti zubi,zatvoriti praznine  nastale vadjenjem zuba u ranijem periodu. Takodje,moguce je izvlaciti iz vilicne kosti zube koji nikada nisu nikli  tzv:impaktirane zube (najcesce su to ocnjaci,mada mogu biti i sjekutici,premolari…)

Kod starijih pacijenata ortodontskom terapijom dovodimo zube u pravilan polozaj za izradu mosta ili ugradnju implantata (pretprotetska ortodontska priprema) . Vazno je napomenuti da prije postavke bilo mobilnog,bilo fixnog aparata,zubi moraju biti sanirani od karijesa,naslaga  plaka i kamenca.

Mobilni aparati

Fiksni aparati