Stomatolog Podgorica, Snimanje Zuba.
Zakažite pregled:
+382 69 558 454
+382 20 655 535

Mobilna zubna protetika

Mobilna zubna protetika

Parcijalne plocaste proteze nastarije su i najduze koriscene.One nadoknadjuju jedan ili vise izgubljenih zuba i njihove potporne structure (vilicnu kost i desni) oslanjajuci se na preostale zube i njihovu okolinu.
Pocasta proteza ne moze ravnomjerno da prenosi sile zvakanja usled cega moze daosteti preostale prirodne zube i vilicnu kost,skracujuci njihov vijek trajanja.Zbog toga u stomatoloskoj protetici mnogo znacajnije mjesto zauzimaju fiksne nadoknade (krunice i mostovi),skratirane proteze i valplast proteze.

 

Parcijalna skeletirana proteza –Vizil proteza je maksimalno redukovana proteza ciju osnovu cini metalni skelet.Tehnoloski je savremenija i bioloski prihvatljivija od parcijalne plocaste proteze.
Potpuno fizioloski prenosi pritisak zvakanja oslanjajuci se na preostale prirodne zube i vilicnu kost.

Skeletirana vizil proteza
Primjenjuje se kod svih tipova krezubosti koje nije moguce rijesiti fiksnim protetskim radom ili ugradnjom implantata iz bilo kog razloga.

Kombinovani protetski radovi podrazumijevaju kombinaciju fiksne i mobilne zubne nadoknade.Primjenjuju se u slucajevimanedostatka zuba ubocnojregiji ili ako preostali zubi nijesudovoljno kvalitetni dabi se uradio fiksni rad,a nepostoje uslovi ili zelja za ugradnjom implantata u bezubom dijelu vilice.
Kombinovani radovi podrazumijevaju izradu krunica ili mostova na preostalim zubima,a bezubi predjeli se nadoknadjuju vizil (skeletiranim) protezama.
Danas se u izradi kombinovanih radova najcesce koriste atecmeni iz potrebe da se sakriju vidljivi retencioni elementi parcijalne proteze i tako poveca njena estetska vrijednost.Ovakve konstrukcije su izuzetno dobre i kvalitetne i mogu biti odlicna alternativa ukoliko su druge mogucnosti terapije iskljecene.